Uutisia & tietoa, Helsingin Aluejärjestön ja eläkeläisten tapahtumia

Ristipistoja 2018 Elle Heikkinen, Malmin eläkeläisten käsityökerhon vetäjä

Tätä sivua päivittää Maarit Ahola. Sisältö on peräisin Eläkeläiaset ry:n, hallituksen, THL:n tiedotteista.

Jos tarvitset tukea, keskusteluapua saa täältä:

- SPR:n valtakunnallinen auttava puhelin "Punaisen Ristin puhelimessa voi keskustella koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Soittajille vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset maanantaista perjantaihin kello 9-21 numerossa 0800 100 200. https://www.punainenristi.fi/uutiset/20200401/suomen-punainen-risti-avaa-valtakunnallisen-auttavan-puhelimen

- HelsinkiMission aamukorva: https://www.helsinkimissio.fi/senioreille/aamukorva

- Kirkon keskusteluapu: https://kirkonkeskusteluapua.fi/

- Mielenterveyden keskusliitto: https://www.mtkl.fi/mika-askarruttaa/yksinaisyys/

- Jos kaipaat kuuntelijaa tai keskustelijaa tai vinkkejä yksinäisyydestä eroon pääsemiseksi, Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta, puh. 0203 91920 Maksuton vertaistukipuhelin, puh. 0800 177599

Tietoa koronaviruksesta puhelinneuvonta 0295 535 535:

Tietoa koronaviruksesta puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvontaa saa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Valtion yhteinen puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.https://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tietoa_koronaviruksesta_puhelinneuvonta
23.3.2020 Eläkeläiset ry:n koronavirustiedote

Hallitus kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät koronaviruksen tartuntariskiä. Sosiaali- ja terveysministeriön 19.3. aamupäivällä julkaisema tiedote Mitä yli 70-vuotiaan pitää ottaa huomioon koronavirustilanteessa?

Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tähdentää 19.3. julkaistussa kirjoituksessaan, että yli 70-vuotiaiden suomalaisten on nyt välttämätöntä noudattaa hallituksen ja viranomaisten ohjeita omasta eristäytymisestä toistaiseksi Hänen tekstinsä löytyy alempaa.

Pääosa hallituksen linjaamista poikkeuksellisista rajoitustoimenpiteistä koronavirusepidemian hillitsemiseksi tuli voimaan keskiviikkona 18. maaliskuuta. Nämä rajoitukset vaikuttavat käytännössä kaikkien kansalaisten arkeen.

Toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 19. toukokuuta asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Erityisen tärkeitä toimenpiteet ovat riskiryhmien suojelemiseksi. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet ja perussairaat. Nyt mm. vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on kielletty.

Yli 70-vuotiaat on velvoitettu pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (”karanteenia vastaavat olosuhteet”, todetaan hallituksen tiedotteessa).

”– Saa käydä kaupassa. Saa käydä apteekissa. Ja kannattaa jatkaa ulkoilua, jos on sitä harrastanut”, rauhoitteli sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvointi- ja palveluosaston johtaja Tuija Kumpulainen tiistaina Ylen jutussa.

Tietoa taudin esiintymisestä

Koronatilanne on vakava. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa varaudutaan laajempaan epidemiaan. Epidemia tulee todennäköisesti etenemään eri tahdissa eri puolilla maata. Niillä alueilla, missä on merkkejä epidemian leviämisestä, tulisi keskittyä riskiryhmien, eli iäkkäiden ja perussairaiden suojelemiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää sivulleen tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi. Sivuille on koottu myös vastauksia usein kysyttyihin kysymyksi

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535 tarjoaa yleisneuvontaa arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa saa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163.

Hannakaisa Heikkinen, Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja, 050 512 2886

Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tähdentää, että yli 70-vuotiaiden suomalaisten on nyt välttämätöntä noudattaa hallituksen ja viranomaisten ohjeita omasta eristäytymisestä toistaiseksi.

– On ymmärrettävää, että rajoitustoimet voivat tuntua monesta ikäihmisestä liioittelulta. Tätä virusta ei kuitenkaan missään nimessä pidä vähätellä. Asiantuntijoiden mukaan se on vaarallisin ikäihmisille ja valmiiksi sairaille. Kuolonuhrit muissa maissa ovat hyvin pitkälti olleet iäkkäämpiä. Tämä kaikki on kerta kaikkiaan nyt otettava vakavasti etenkin, kun virus on uusi ja osin vielä tuntematon, Heikkinen sanoo.

- Myönteistä suhtautumista rajoituksiin helpottaa se, kun muistaa, että suojelemalla itseä virustartunnalta, suojelee samalla omia läheisiään ja koko yhteiskuntaa ja terveydenhuollon resurssien riittävyyttä. Myös asetetulla 70-vuoden karanteeni-ikärajalle on järkiperustelut: sillä pyritään ehkäisemään juuri aktiivisen suuren ikäluokan joukkosairastuminen, Heikkinen perustelee.

Heikkinen pitää suomalaisen yhteiskunnan peruskivenä sitä, että perheet elävät ylisukupolvisesti ja että isovanhemmat ovat tiiviisti mukana lasten ja lastenlasten arjessa. Nyt yhteyttä on kuitenkin pidettävä muuten kuin fyysisesti kohtaamalla.

– Ikäihmiset eivät voi nyt voi toimia lastenhoitoapuna tai ylipäätään tulla kyläilemään. Eikä heidän luonaan voi kyläillä. Yhteiskunta tekee kaikkensa riskiryhmissä olevien suojelemiseksi, mutta on jokaisen vastuulla toimia sen puolesta myös itse. Myös heidän, jotka riskiryhmiin itse kuuluvat.

– Poikkeustila ei kuitenkaan jatku loputtomiin. Kyllä tästäkin yhdessä selvitään, ja kokemuksestani tiedän, että ikäihmiset kantavat vastuuta usein muidenkin puolesta ja toimivat annettujen ohjeiden mukaan, kun vain perustelut tuntuvat järkeviltä, ennen kansanedustajuutta vanhustenhoitoyksiköissä sairaanhoitajana ja esimiehenä toiminut Heikkinen summaa.

Koronavirus COVID-19 selkokielellä (THL Terveyden ja Hyvinvoinin laitos)

Uusi koronavirus lähti leviämään Kiinasta joulukuussa 2019.

Koronavirus tarttuu, kun sairastunut ihminen aivastaa tai yskii. Koronaviruksen oireet Koronaviruksen oireet ovat yleensä lieviä. Jotkut ihmiset ovat saaneet vakavampia oireita. Heillä on yleensä ollut jokin muu sairaus, kuten astma tai sydänsairaus.

Koronaviruksen oireita ovat korkea kuume, lihassärky, yskä hengenahdistus, väsymys.

Sairastaminen: Jos oireesi ovat lieviä, sairasta kotona. Soita omaan terveyskeskukseesi, jos oireesi jatkuvat kauan, oireesi muuttuvat vakaviksi, sinulla on hengenahdistusta. Jos olet sairas tai sinulla on lieviä oireita, pysy kotona. Älä mene sairaana töihin. Älä vie sairasta lasta päiväkotiin tai kouluun.

Näin estät virusta leviämästä

Jokainen voi tehdä asioita, jotka estävät koronaviruksen leviämistä. Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsidesiä. Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Muista myös nämä asiat arjessasi:

Pysy mahdollisimman paljon kotona. Vältä kättelyä. Keksi muita tapoja tervehtiä ystäviäsi. Pysy ainakin metrin päässä henkilöstä, joka yskii tai aivastaa. Tee etätöitä, jos se on mahdollista. Vältä suuria tapahtumia ja harrastusryhmiä. Älä vieraile yli 70-vuotiaiden ihmisten luona, sillä he kuuluvat riskiryhmään. Pidä yhteyttä esimerkiksi puhelimella.

Koronavirus maailmassa

Maailman terveysjärjestön mukaan koronavirus on pandemia. Pandemia on tauti, joka on levinnyt kaikkialle maailmaan. Uuteen koronavirukseen ei ole mitään tiettyä lääkettä. Koronavirusta vastaan ei ole myöskään olemassa rokotetta.

Tartunnan riski on kohonnut Euroopassa ja muualla maailmassa. Suomessa on kuitenkin hyvät mahdollisuudet hoitaa sairastuneita

ELÄKELÄISET RY:N KORONAVIRUSOHJEITA JÄSENJÄRJESTÖILLEEN

Eläkeläiset ry peruu tapahtumia koronaviruksen vuoksi

Eläkeläiset ry peruu kaikki valtakunnalliset tapahtumansa toukokuun loppuun saakka.
Peruminen koskee järjestön valtakunnallisia ja alueellisia kursseja ja järjestön valtuuston kokousta toukokuun lopulla. Valtuuston kokous siirretään elokuulle.

Kurssit siirretään mahdollisuuksien mukaan uusin ajankohtiin. Niistä ilmoitetaan myöhemmin. Tiedot nyt peruttavista kursseista löytyvät

Maan hallitus antoi torstaina 12.3. suosituksensa koronaviruksen leviämisen
hillitsemiseksi. Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.

Hallituksen suosituksen mukaan tartuntojen vähentämiseksi tulee rajoittaa myös
lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää
tämä on riskiryhmien suojelemiseksi. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet ja perussairaat.

Eläkeläiset ry suosittelee aluejärjestöilleen ja paikallisyhdistyksilleen viranomaisten
ohjeiden seuraamista ja tiukkaa harkintaa omien tapahtumien ja kokoontumisten
järjestämisessä. Kevätkokousten järjestämistä pohtiville aluejärjestöille ja
paikallisyhdistyksille ohjeena on, että jäsenten terveydentilan turvaaminen
menee muodollisten sääntöpykälien edelle. Matkojen järjestämistä ei missään
nimessä suositella.

Eläkeläiset ry seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa ja ohjeistaa tarpeen mukaan.

Eläkeläiset ry:ssä noudatetaan THL:n ja viranomaisten ohjeita

Suomessa on (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL:n tieto lauantaina 21.3
todettu 450 koronavirustapausta (COVID-19). Suurin osa Suomessa todetuista tapauksista on ollut lieviä. Osa tartunnan saaneista on tarvinnut myös sairaalahoitoa.

THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman
terveysjärjestö WHO:n kanssa. THL päivittää sivulleen tuoreimmat tiedot
taudin esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi. Sivuille on
koottu myös vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Sivu löytyy

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535 tarjoaa
yleisneuvontaa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen
verkkosivujen tietoihin.

Eläkeläiset ry:ssä noudatetaan THL:n ja viranomaisten ohjeita.

Hyvä hygienia ehkäisee tartuntoja

Koronavirus tarttuu pisaratartunnalla ja mahdollisesti myös kosketuksen kautta. THL:n ohjeistuksen mukaan esimerkiksi kättelyä on syytä välttää. Koronavirustartuntojen leviämistä voi parhaiten ehkäistä pitämällä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Lomajärjestöt keskeyttävät tuetut lomat

Lomajärjestöt ovat päättäneet keskeyttää tuetut lomat koronaepidemian hillitsemiseksi.
Päätös noudattaa viranomaisten linjauksia. Maalis-, huhti- ja toukokuun 2020 tuetut lomat perutaan ja ne pyritään järjestämään myöhempänä ajankohtana. Käynnissä olevia lomia ei kuitenkaan keskeytetä.

Lomajärjestöt ovat suoraan yhteydessä asiakkaisiin, joiden loma peruuntuu. Asiakkaiden maksamat omavastuut palautetaan peruttavista lomista. Ne, joille myönnetty tuettu loma peruuntuu, voivat esittää uusia lomatoiveita ottamalla yhteyttä lomajärjestöihin. Korvaavaa lomaa ei kuitenkaan voida tässä tilanteessa taata.

Loppuvuoden tuettuja lomia kesäkuusta 2020 alkaen voi hakea tavalliseen tapaan. On
kuitenkin otettava huomioon, että niidenkin järjestämiseen voi tulla muutoksia.

Lomajärjestöjen yhteistyöryhmä LYR:ään kuuluvat Solaris-lomat ry, Maaseudun Terveys ja Lomahuolto ry, Hyvinvointilomat ry, Svenska Semesterförbundet rf, Nasy – Naiset Yhdessä ry

Eläkeläisten Helsingin Aluejärjestö ry

Malmin Eläkeläiset ry. kuuluu Eläkeläisten Helsingin Aluejärjestöön.

Aluejärjestö tukee ja täydentää paikallisyhdistysten toimintaa eläkeläisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi ja toimii arvokkaan ikääntymisen puolesta vaikuttamalla kaupungin päättäjiin yhteistyössä muiden samoja tavoitteita ajavien eläkeläisjärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Puheenjohtajana toimii Mirja Arajärvi. Käykää tutustumassa aluejärjestön tapahtumatarjontaan, josta alempana muutamia poimintoja. https://www.elry-helsinki.org/4

Ikääntyneiden palveluopas 2019 ilmestynyt. Sitä saa terveyskeskuksista, Malmin palvelukeskukselta Syystieltä ja Malmitalolta. Kannattaa hankkia omansa.

Muistipuisto

Muistipuisto® on Miina Sillanpää-säätiön ja Muistiliiton kehittämä ilmainen, uudenlainen verkkopalvelu, jossa aivoterveyttä ja toimintakykyä edistävä tieto, vinkit ja harjoitukset yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Muistipuisto® on muistisairaille henkilöille ja aivoterveydestään kiinnostuneille ikääntyville suunnattu helppokäyttöinen verkkopalvelu, jonka monivaiheista kehitystä ovat ohjanneet käyttäjien tarpeet ja toiveet.

Muistipuistossa on kiinnitetty erityistä huomiota sen säännöllistä ja pitkäaikaista käyttöä edistäviin tekijöihin, jotka innostavat muistisairaita henkilöitä ja muististaan kiinnostuneita ikääntyviä huolehtimaan aivoterveydestään ja toimintakyvystään.
Sairastuneiden läheisille ja vapaaehtoisille Muistipuisto sisältää monipuolista tietoa.

Käypä vilkaisemassa!

Tietoa

Helsingin kaupungin Seniori-info puh. 09 31044556, s-posti: seniori-info@hel.fi. www.hel.fi/seniorit

Kaupunki on keskittänyt senioripalvelut. Yhden luukun periaatteella halutaan helpottaa seniorien arkea. Kysyä voi kaikista mieltä askarruttavista asioista kotiavusta, palvelukotiasumisesta muistipulmiin ja taloushuoliin. Henkilökohtaiset asiat on parasta esittää soittamalla, yleisemmät kysymykset sähköpostitse.

Päivitetty 24.4.2020