Uutisia, tietoa, tulevia tapahtumia, retkiä

Ristipistoja 2018 Elle Heikkinen, Malmin eläkeläisten käsityökerhon vetäjä

Kävelypässit kävelyttää ja testaa syksyllä 2019

Askelmiljonäärit eli Kävelypässit KUTSUVAT Eläkeläiset ry:n jäsenjärjestöjen jäseniä mukaan viiteen leppoisatahtiseen mielenkiintoiseen kimppakävelypäivään: 1) maanantai 21.10. 2) tiistai 22.10. 3) tiistai 5.11. 4) maanantai 25.11. ja 5) keskiviikko 4.12.2019.

Kukin osallistuja kävelee omalla vastuullaan ja joka sään varustein(suosittelemme myös turvaliiviä/heijastimia), omin eväin, jaloin ja sauvojen avuin.

Tapahtumiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua, mutta ennakkoilmoituksia mahdollisista kävelykavereistamme otamme ilolla vastaan!

Mahdollisia lisäohjeita on Kävelypässien blogi-sivulla ja vastauksia kysymyksiin saa s-postitse nopeasti.


Kävelyterveisin: Antti Honkonen, antti.honkonen@hotmail.fi, puh. 040 529 5283

LOKAKUU:

Maanantai 21.10.2019: (Päivän aikana tulee n. 5 km kävelyä.) Klo 9.00 Vantaan Hiekkaharju, Puistokulma, Talkootie 4, 01350 Vantaa: aamujumppaa. Klo 9.15 kaatumisriskiennusteen IKINÄ-testi kansanedustaja Jussi Saramolle. Klo 9.30 tasapainokyvyn ja lihashallinnan ja testejä tarvittaessa parille muulle vapaaehtoiselle. Klo 10.00 lähtöjumppa ja kävelylle. Klo 10.30 muistohetki Hiekkaharjussa Aatteensa puolesta 1918 taistelleiden hautamerkillä. Klo 11.00-15 Heureka-päivä, mm. tiedekeskuksen pääsyliput 15 euro/hlö hoitaa kukin itse: isot näyttelyt, kuten Jättimäiset dinosaurukset ja Aivot narikasta! Lisäksi mm. elokuvia: 12:00 Planetaarioelokuva: Törmäyskurssilla! (25 min), 12:30 Rottakoripallo (20 min), 12:45 Planetaarioelokuva: Pimeän aineen jäljillä (25 min) ja 13:30 Planetaarioelokuva: Meren uumen (38 min). Ryhmäpuuhastelua aivo-näyttelyssä! Klo 14.15 päivän annin arviointia ja omatoiminen kahvittelu tai ruokailu. Kello 15 kotimatkoille.

Tiistai 22.10.2019: (Päivän aikana tulee n. 9 km kävelyä.). Klo 10 lähtöjumppa Tikkurilan asemalla ja patikointi Helsinkiin Malmin asemalle n. klo 13 mennessä.

MARRASKUU:

Tiistai 5.11.2019: (Päivän aikana tulee n. 8 km kävelyä.) Klo 9.00 Malmin työväentalolla (Takaniitynkuja 9, 00780 MALMI.). Aamujumppa ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen terveiset ikäihmisille sekä ministerille tehtävä IKINÄ-kaatumisriskiennusteen testi. Malmin Eläkeläiset ry:n jumpparyhmä on koolla, joten kävelypässien ja muiden vieraiden välistä keskustelua ja mahdollisuuksien mukaan muutamien jäsentensä testaamisia. Klo 10 lähtö Oulunkylää kohden, jonne patikoitanee klo 13 mennessä Tapio Rautavaaran muistomerkille.

Maanantai 25.11.2019: (Päivän aikana tulee n. 10 km kävelyä.). Klo 10 kävely Oulunkylästä Helsingin Rautatieasemalle, jollain vielä tuntemattomalla oheisohjelmalla tai sivuaskeleilla. (HUOM! Etsinnässä IKINÄ-kaatumisriskiennusteen antavaan testiin halukkaita iso- tai pienikenkäisiä helsinkiläisiä.)

JOULUKUU:

Keskiviikko 4.12.2019 (Päivän aikana tulee n. 5 km kävelyä.). Klo ? Rautatieasemalta Kulttuuritalolle ELRYn 60-vuotispäivän juhliin. Kulttuuritalolla on Kävelypässi-infopiste. Aikataulua viritellään siten, että asemalta mukaan voisi tulla myös Helsinkiin junalla tulevia juhlijoita.

Väestöliiton Eläkkeellä olevien hyvinvointiryhmä

Eläkkeellä olevien kohtaava hyvinvointiryhmä, Julkaistu 21.05.2019, Väestöliitto


Isovanhempi, joka olet eläkkeellä. Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi? Onko sinulla aikaa harrastaa? Miten parisuhteesi tai muu tärkeä ihmissuhteesi voi? Mikä on sopiva annos isovanhemmuutta?

Ryhmän tavoitteena on tarjota ryhmään osallistuvalle isovanhemmalle vertaistukea ja mahdollisuuden pohtia ryhmässä omaa henkilökohtaista elämäntilannettaan. Keskustelut käydään kaikkia osapuolia kunnioittavassa ja arvostavassa hengessä. Ryhmän tavoite on voimavaraistaa isovanhempaa ja löytää balanssia hänen elämänsä eri osa-alueille:

Onko minulla aikaa itselleni? Miten parisuhteeni voi? Miten pysyn elinvoimaisena? Mikä on sopiva annos vanhemmuutta ja isovanhemmuutta?

Väestöliiton tiloissa Helsingissä, osoitteessa Kalevankatu 16 kohtaavan ryhmän kokoontumisajankohdat ovat:
ma 4.11. klo 14.00-15.30
ma 11.11. klo 14.00-15.30
ma 18.11. klo 14.00-15.30
ma 25.11. klo 14.00-15.30

Kysy lisää ryhmästä ja ilmoittaudu mukaan isovanhemmuus@vaestoliitto.fi tai 040-4802100 torstaisin klo 12-13.

Isovanhempi! Voit soittaa neuvontapuhelimeen torstaisin klo 12-13 p. 040-4802100 (tavallisen puhelinmaksun hinnalla) https://www.hyvakysymys.fi/puhelin/puhelinpalvelu-isovanhemmille/


Isovanhempi tule kasvokkain tapahtuvalle keskustelukäynnille Helsinkiin yksin tai läheisen kanssa. Ajanvaraus keskustelukäynneille, lisätiedot ryhmistä ja aikatauluista isovanhemmuus@vaestoliitto.fi

Aihealueet:
Hyvinvointi ja terveys
Ihmissuhteet

Talenttia kaiken ikää - kykykilpailu helsinkiläisille eläkeläisille tulossa syksyllä!

OSALLISTUMISEN SÄÄNNÖT:

- Osallistujan tulee olla helsinkiläinen eläkeläinen

- Myös osallistuvan ryhmän kaikkien jäsenten tulee olla helsinkiläisiä eläkeläisiä (ryhmä max 15 hlö)
- Kilpailu on suunnattu 60+ -ikäisille
- Kilpailija osallistuu kilpailutapahtumiin omalla vastuullaan
- Kilpailija suostuu finaaliin edetessään siihen, että hänen esityksensä taltioidaan ja sitä voidaan käyttää kilpailun markkinoinnissa ja eri viestintäkanavissa kilpailuun liittyen.
- Kilpailuun osallistuminen on maksutonta.

KARSINTAPAIKAT JA ILMOITTAUTUMINEN KARSINTAAN:

Ilmoittautuminen kuhunkin karsintaan päättyy viikkoa ennen varsinaista karsintapäivää:

22.10 klo: 13.30-15-30 Kustaankartanon monipuolinen palvelukeskus - ilmoittautuminen päättyy ti 15.10.

Kuhunkin karsintaan mahtuu enintään 10 esitystä ja karsintapaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautumisen jälkeen osallistuja saa infokirjeen ja kuittaamalla sen luetuksi hän myös hyväksyy kilpailun säännöt. Kilpailija voi perua osallistumisensa, mutta peruutuksesta tulee ilmoittaa tuotannolle mahdollisimman hyvissä ajoin ennen omaa karsintapäivää.

KILPAILUESITYS:

Kilpailuun voi osallistua joko yksilö- tai ryhmäesityksellä (ryhmässä max 15 hlö). Esityksen kesto karsinnoissa sekä finaalissa on maksimissaan 5 minuuttia. Aika alkaa, kun esiintyjä on valmis aloittamaan. Tuomaristo huomioi ylipitkän esityksen miinuspisteillä valitessaan finaaliin eteneviä esityksiä.

Esityksen laji on vapaa mutta esitys tai sen elementit eivät saa aiheuttaa vaaraa läsnäolijoille ja karsintapaikkakohtaisia turvallisuussääntöjä tulee noudattaa (esim. paloturvallisuus)

Avustajan käyttö esityksessä on sallittua. (esim. säestäjä, tulkki, avustaminen liikkumisessa)

TUOMARISTO:

Karsinnoissa on paikalla tuomaristo, joka pisteyttää kilpailuesitykset.

Tuomaristo valitsee finaaliin etenevät esitykset (8 kpl), kun kaikki neljä karsintaa on käyty.

Finalistit julkaistaan ke 30.10. mennessä ja heille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
Finaalissa paikalla oleva esiintymisen ammattilaisista koostuva tuomaristo arvioi esitykset (1-10 pistettä) ja valitsee voittajan ja muut palkittavat esitykset.

KARSINTAPAIKKOJEN VARUSTELUT:

- Esteetön esiintymistila/lava

- Äänentoisto (+ mikrofoni) ja valmius soittaa esiintyjän taustamusiikki joko CD:ltä tai esim. muistitikulta (tietokone)

- Piano tai kosketinsoitin ja sustain-pedaali

- Esiintyjille tila vaatteiden vaihtoon tarvittaessa

TALTIOINTI:

Karsintojen esitykset videoidaan tuomaristoa varten. Karsinnoista tehtyjä tallenteita ei käytetä muuhun tarkoitukseen ilman videolla esiintyvien henkilöiden lupaa.

Finaali taltioidaan kilpailusta tehtävää koostetta sekä kilpailun markkinointia ja viestintää varten.

KILPAILUN VASTAAVA TUOTTAJA: Katja Lauronen, p. 09 31024120, katja.lauronen@hel.fi

TUOTTAJA: Piia
Soilamaa, p. 09 310 43892 / 045 6314286, piia.soilamaa@hel.fi

TUOTANTO PIDÄTTÄÄ OIKEUDEN MUUTOKSIIN TAPAHTUMAKOKONAISUUTTA KOSKIEN.

Eläkeläisten Helsingin Aluejärjestö ry

Malmin Eläkeläiset ry. kuuluu Eläkeläisten Helsingin Aluejärjestöön.

Aluejärjestö tukee ja täydentää paikallisyhdistysten toimintaa eläkeläisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi ja toimii arvokkaan ikääntymisen puolesta vaikuttamalla kaupungin päättäjiin yhteistyössä muiden samoja tavoitteita ajavien eläkeläisjärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Puheenjohtajana toimii Mirja Arajärvi. Käykää tutustumassa aluejärjestön tapahtumatarjontaan, josta alempana muutamia poimintoja. https://www.elry-helsinki.org/4

Ikääntyneiden palveluopas 2019 ilmestynyt. Sitä saa terveyskeskuksista, Malmin palvelukeskukselta Syystieltä ja Malmitalolta. Kannattaa hankkia omansa.

Muistipuisto

Muistipuisto® on Miina Sillanpää-säätiön ja Muistiliiton kehittämä ilmainen, uudenlainen verkkopalvelu, jossa aivoterveyttä ja toimintakykyä edistävä tieto, vinkit ja harjoitukset yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Muistipuisto® on muistisairaille henkilöille ja aivoterveydestään kiinnostuneille ikääntyville suunnattu helppokäyttöinen verkkopalvelu, jonka monivaiheista kehitystä ovat ohjanneet käyttäjien tarpeet ja toiveet.

Muistipuistossa on kiinnitetty erityistä huomiota sen säännöllistä ja pitkäaikaista käyttöä edistäviin tekijöihin, jotka innostavat muistisairaita henkilöitä ja muististaan kiinnostuneita ikääntyviä huolehtimaan aivoterveydestään ja toimintakyvystään.
Sairastuneiden läheisille ja vapaaehtoisille Muistipuisto sisältää monipuolista tietoa.

Käypä vilkaisemassa!

Tietoa

Helsingin kaupungin Seniori-info puh. 09 31044556, arkisin kello 9-15, Malminkatu 3, ma-pe klo 8-16, s-posti: seniori-info@hel.fi. www.hel.fi/seniorit

Kaupunki on keskittänyt senioripalvelut. Yhden luukun periaatteella halutaan helpottaa seniorien arkea. Kysyä voi kaikista mieltä askarruttavista asioista kotiavusta, palvelukotiasumisesta muistipulmiin ja taloushuoliin. Henkilökohtaiset asiat on parasta esittää soittamalla tai käymällä Malminkadulla, yleisemmät kysymykset sähköpostitse.

Päivitetty 15.10.2019